İşte Tarihimiz,İşte Müze’miz

İşte Tarihimiz,İşte Müze’miz

Kuvay-i Milliye Müzesi Kapılarını Tarihçilere Açtı..

Sakarya’nın Geyve ilçesine bağlı Alifuatpaşa Beldesinde bulunan ve Sakarya İl Özel İdaresi’ne ait “Kuvay-ı Milliye Müzesi” bünyesinde barındırdığı 26 adet etnografik eser ve 47 adet arşiv vesikası orijinali ile tarih araştırmacılarına kapılarını açtı.


Alifuatpaşa Parkı’nın yanında yer alan Alifuatpaşa Belediyesi’ne ait 1956 yılında tek katlı “İlk Hizmet Binası”na 1983 yılında ikinci katın ilave edilmesi sonucunda müze haline getirilmişti.

 

İl Özel İdaresi tarafından KPSS sonucu ataması yapılan Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu Sanat Tarihçisi Sevim Usta’nın görevlendirildiği ve müzenin 30 Ekim 1989 tarihinde ziyarete açıldığı belirtildi. Müze binasının birinci katı olarak benimsenen zemin katında Ali Fuat Cebesoy’un yaşamı ile ilgili önemli şahsiyetlerin tanıtım belgeleri, Kurtuluş Savaşı yıllarına ait askeri harita orijinalleri, olaylara ilişkin belgeler ve kitaplar sergileniyor.

 

Müzenin ikinci katında sergilenen orijinal belgeler; Mondros Mütarekesi’nin imzalandığı 30 Ekim 1918 ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920 tarihleri arasında Kuvay-ı Milliye adı verilen dönemi kapsıyor. Aynı katta ilk Kuvay-ı Milliye Genel Komutanı ve Garb Cephesi Komutanı Ali Fuat Cebesoy Paşa’dan kalan fotoğraf, belge, hatıra eşya ile şahsi eşyaları yer alıyor.

 

 

Tarihi değerde önem taşıyan orijinal belgelerin arasında tarih araştırmacıların ve yüksek lisans öğrencilerinin dikkatini çekecek değerde belgelerin bulunması da müzenin cazibe noktası olmasını sağlamaya yetiyor.

 

Müzede bulunan belgelerin arasında “23 Ekim 1923 Cumhuriyetin ilan edildiği gün Özbekler Tekkesi Postnişini Ata Efendi’nin eşi Fikriye Özbekler tarafından elle işlenmiş ve yapılmış Türk Bayrağı”, “Kırşehir Çelebisi Cemaleddin Efendi Hz.lerinin Ali Fuat Paşa’ya hitaben yazdığı ve Milli Mücadele’de kendilerinin yanında olduklarını bildiren mektup”, yine aynı Cemaleddin Çelebi’nin “İngiliz Muhipler Cemiyeti azasının menfi çalışmalarının önlenmesi için Ali Fuat Paşa’ya hitaben yazdığı mektup” ilk anda dikkati çekiyor. Bu belgelerin yanı sıra “Ali Fuat Cebesoy’un milletvekilliği yaptığı dönemlere ait Milletvekili Kimlik Cüzdanları”, Ali Fuat Cebesoy’un “30.01.1948 günü TBMM Başkanı seçildiğini bildiren TBMM Başkan Vekili Feridun Düşünsel imzalı ve TBMM antetli belge”, Türkiye Cumhuriyeti’nin “1941-1943 yılları arasında Londra Büyükelçisi görevini yerine getiren Rauf Orbay’ın 1942 yılında İngiltere Başbakanı Winston Churchill ile birlikte askeri bir tatbikatta çekilen resmi”nin orijinali de Bir diğer belge fotoğraf “Ali Fuat Cebesoy’un İstanbul’da orta öğrenimini gördüğü Saint Joseph Lisesi’nde arkadaşları ile birlikte çekilmiş öğrencilik yıllarının belgesi” olması yönünden ayrı bir önem taşıyor. Bir başka belge de ise “Son Osmanlı Padişahı Vahdettin’in İngiliz General Harrington’a hitaben yazdığı ve İngilizlere sığınma isteğini ifade ettiği mektup”. Müze, pazar günleri dışında ziyarete açık ve ziyaretçilerden hiçbir ücret alınmıyor.

NOT:RESİMLERİ BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ..

 

Yayınlama: 13.10.2011
Düzenleme: 18.10.2011 16:53
852
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.