Geyve’de Gül Fidelerinin Sökümü Devam Ediyor.

Geyve’de Gül Fidelerinin Sökümü Devam Ediyor.

Gül Fidelerinin Sökümü Devam Ediyor.

geyve-meilland-gül-fidesi-yetistiriciligi- (6)Geyveli üreticilerin yetiştirdikleri , Meilland Gül fidelerinin sökümü devam ediyor.
Geyveli üreticilerin, İstanbul Büyükşehir Belediyesine peyzaj düzenlemesinde kullanmak için verdikleri Meilland Güllerin fidelerinin söküm çalışmaları sürüyor.
Meilland Gül Üretimi
Geyveli gül üreticileri ile 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bünyesindeki İSTANBUL AĞAÇ VE PEYZAJ AŞ´ yürütülen görüşmeler neticesinde, İstanbul´daki peyzaj uygulamalarında kullanılmak üzere kullanılan meilland gül fidelerinin Geyve’de yetiştirilmesi kararlaştırılmıştı.
Geyve’de belli bölgelerde yetiştirilen ve İstanbul’a gönderilen gül fidelerinin pazarlama sıkıntısı olmasa da yetiştirilmesi ve söküm işlemleri bir hayli zor oluyor.
Meilland Gülünün Önemi
-35°c VE +50°c Sıcaklığa dayanıklı,kurak ve verimsiz topraklarda bile gelişebilen, yılın sekiz ayı boyunca bol çiçek açan, fazla bakım gerektirmeyen vede en önemli özelliği ROSA CORYMBİFERA “LAXA” anacından kaynaklanan güçlü kök yapısına sahip patentli bir gül markasıdır.
Meilland Gülü Üretim Aşamaları
Gül üretimimiz yakalşık 18 aylık bir zaman süreci gerektirmekte olup 1.yılın Ocak- Şubat ayında dikilen yabani anaçlarla başlayan süreç, 2. yıllın Kasım Aralık ayı gibi sökümle sonuçlanmaktadır.
1.YIL
Eylül- Ekim aylarında laxa anacı dikilecek tarlada nematod zararlısına karşı toprak analizi yapılarak işe başlanır. Ocak-Şubat ayında Rosa LAXA anaçlarının temini edilerek soğuk hava deposunda muhafaza edilir. Şubat-Mart ayında ise toprağın sürülmesi ve tavına getirilmesi ile birlikte Mart-Nisan ayında Rosa laxa anaçlarının dikimi, kök boğazının kapatılması ve can suyunun verilir. Mayıs-Haziran ayında Aşı kalemi Temini edilerek Rosa Laxa anaçlarına Kök Aşılaması yapılır. Haziran-Temmuz- Eylül-Ekim aylarında ise gübreleme ,sulama ot alma ve çapalama, İlaçlama gibi bakım faaliyetleri sürdürülmektedir.
2.YIL
Şubat-Mart aylarında Rosa Laxa Anaçlarının aşı gözünün 2 cm üzerinden kesilmesi ile başlanarak Mart ayında yeni sürgünlerin uç alımı yapılır ve aşı gözünün 2 cm üzerinden bırakılan tamponlar kesilir. Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül bakım faaliyetleri tekrardan sürdürülerek Ekim ayında söküm için dallar 20 cm’ye kadar budanır. Kasım-Aralık-Ocak ayında ise ihtiyaça, iklime ve arazinin durumuna bağlı olarak çıplak köklü söküm yapılır. Sökülen Güller 5‘li demetler halinde türlerine göre etiketlenerek soğuk hava deposuna,dikim sahasına veya Saksılama alanına nakli yapılır.

Erdinç TUNA-Geyvemedya.com

Yayınlama: 11.03.2015
Düzenleme: 15.03.2015 20:42
2.108
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.