Geyve Boğazı HES’lerle Işıldıyor….

Geyve Boğazı  HES’lerle Işıldıyor….

 

Geyve Boğazı  HES’lerle Işıldıyor….

Güzelliğini hiçbir cümlenin, hiçbir kitabın anlatması mümkün olmayan  tarihi ile ün yapmış Geyve Boğazımız, şimdi tarihinden yeşilliğinden çok Sakarya nehri üzerinde kurulan Heslerle konuşuluyor.

AKFEN A.Ş. tarafından Boğazköy ve Örencik Köylerinde  yapılmakta olan HES 1 ve HES  inşaatı ile ilgili olarak  ilk günden bgünlere gelesiye kadar yapılan çalışmaları yerinde inceledik.

Hidroelektrik santrallerinden üretilen elektriksuyun gücünden yararlanılarak doğaya zarar vermeden en temiz elektrik üretme yoludur.

Akarsuyun yatağı değiştirilmeden suyun önüne set yapılması ile gerçekleşen HES, gelecekte Geyve boğazının güzelliğine bir gerdan gibi takılarak bu yöreye farklı bir avantaj da sağlayacaktır.

HES’lerle ilgili teknik bilgi verecek olursak ;Suyun önüne yapılacak olan 10 m yüksekliğindeki setten akıtılan su ile enerji elde edilecek olup, Proje bittiğinde Sakarya ilinin ihtiyacının yarısının karşılanması düşünülmektedir.

Projenin maliyeti; 19,5 milyon avro inşaat için, 10 milyon avro türbün için toplam 102 trilyon TL dır. Proje; yap – işlet – devret modeline göre 49 yıllığına AKFEN elektrik tarafından yapılmakta olup inşaat aşaması devam etmektedir.

Editör’ün Gözüyle HES Yorumu;

HES’leri gerek enerji ihtiyacı gerekse çevresel etkiler açısından değerlendirdiğimizde bu projelerin etkin-yerinde, çevresel duyarlılık, ile bölgeninde ekonomik girdileri göz önüne alındığında  ülkemiz ve Geyve Boğazı için faydalı olacağı kanısındayım.

Ancak Çevreye olumsuzluk etkisinin en  aza indirilmesi konusunda ve tarihi Geyve Boğazımızda uygulanan HES projelerinden Bölge halkı olarak ekonomik kazançlarımızın en üst seviyede tutulması noktasında çabalamak Geyve Boğazında yaşayan her siyasi idari ve bölge insanının görevi olmalıdır.

Erdinç TUNA-Geyvemedya.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Yayınlama: 24.08.2011
Düzenleme: 21.05.2013 08:21
1.097
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. mehmethasan dedi ki:

    Akarsuların doğal yol ve akışını değiştirdiğinden ise birçok su canlısınında yok olmasına neden olabilmektedir. Dünya üzerindeki en büyük 140 nehir barajlarla bölünmektedir bu da ırmakların ekolojisinde olumsuzluklar yaratmaktadır. Oluşan gölet nedeni ile yeraltı suları zayıflamakta hatta tamamen kesilebilmektedir. Böylece barajların aşağısında kalan tarım kesimlerinde sorun yaşanabilmektedir.yeni proje zorlukları, planlama, su hakları, büyük toprak arazilerin, boruların tesisatların döşeneceği alanların ve yolun kullanılacağı yerlerin farklı sahiplerinin olabilmesi.zorluklar bulunmaktadır