Geyve Ayvası Coğrafi İşarete Kavuşuyor

Geyve Ayvası Coğrafi İşarete Kavuşuyor

Ayvanın başkenti Geyve sloganıyla başarılı çalışmalara imza atan Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, ayvanın coğrafi bilgi işaretine kavuşması için işlemlerin başlatıldığını ifade etti.

Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, Rusya ve Ukrayna’nın da bulunduğu birçok ülkeye ihraç edilen ve Geyve’de bu yıl yaklaşık 65 bin ton rekolte beklenen ayvanın pazar payının arttırılması için çalışmalar sürüyor.

Ayvanın başkenti Geyve sloganıyla, Ayvayı Geyve ile farklı bir söylemde özdeşleştiren Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Anadolu Ajansı ile ayva bahçesinde yaptığı röportajda, ayvanın ilçede üretilen en büyük tarımsal ürün olduğunu söyledi.

Şu anki Kayıtlara göre ilçede 15 bin dönüm olan ve her geçen gün dikimi artan Ayva Bahçelerinde yaklaşık 65 bin ton rekolte beklendiğini aktaran Kaya, “Ayvanın başkentiyiz, hem dünyada hem de Türkiye’de üretilen ayvanın flora ve tat anlamında en güzel yetiştiği bölgedeyiz. Çiftçimizin ana geçim kaynağı ayva. Tanıtımıyla alakalı değişik faaliyetlerde bulunuyoruz.” dedi.

İlçede ayvanın yanı sıra diğer meyve çeşitleriyle toplamda 300 bin tona yakın üretimin gerçekleştiğini vurgulayan Kaya, “Uzun yıllardan beri ayvamızın ihracatı söz konusuydu. Biz de belediye olarak 2014 yılında markasını tescilledik. Şu anda coğrafi işaret başvurularımızı tamamladık. Kasım ayında coğrafi işaretlemeyle alakalı belgesini alacağız.” diye konuştu.

Coğrafi Bilgi İşareti Nedir ?

Coğrafi işaretler, belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, ünü veya diğer karakteristik özellikleri itibariyle coğrafi kaynağına atfedilebilen bir bölgeyi işaret eden sınai mülkiyet hakkıdır.

Kısaca; Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir.

Bir yörenin herhangi bir ürünü, meyvesi, taşı, madeni diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir veya bir yörede üretilen halı, kilim, kumaş, çini vb herhangi bir nedenle ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilirler.

Bu anlamda coğrafi işaretler, geleneksel bilginin bir ürün gibi şekillendirildiği, paketlendiği, alındığı ve satıldığı bir boyuttadır; ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvencedir.

Coğrafi işaret tescili özellikle iki nedenle yapılır:

  1. Coğrafi işarete konu olan ürünün kalitesinin korunması ve bilinen özellikte üretiminin sağlanması,
  2. Coğrafi işarete konu olan yörede veya özellikte üretim yapanların tescilin sağladığı korumadan öncelikli olarak yararlanmalarının sağlanması.

Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yöre adına duydukları güven nedeniyle, diğer yerlerde üretilenlere tercih edebilirler. Bu nedenle bir ürün için belirli bir kalite sembolü haline gelmiş yer adlarının coğrafi işaret olarak koruma altına alınmasında o yöre halkının menfaatlerinin korunması açısından büyük fayda vardır.

Coğrafi işaretler, ürüne dinamik pazarlama gücü katar ve doğasından gelen anonim sahiplik gücüyle bölgesel ya da toplumsal bazda ekonomik gelişme aracı vazifesi görür. Özellikle kırsal kalkınma için önemli bir araçtır. Coğrafi işaret korumasının amaç ve faydalarından biri de, coğrafi işaret ibarelerinin, gerekli özelliklere haiz olmayan sahte ürünler üzerinde kullanılmasının önüne geçilerek, tüketicinin yanıltılmasına engel olunması dolayısıyla tüketicinin korunmasına yardımcı olmaktır.

Yayınlama: 25.09.2017
Düzenleme: 29.09.2017 09:13
1.450
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.