Orhan Alimoğlu Aksaray’da Gönülleri Fethediyor.

Orhan  Alimoğlu Aksaray’da Gönülleri Fethediyor.

1988-1989 yılları arasında İlçemizde kaymakamlık yapan ve daha sonraları değişik vilayetlerde Vali yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra 2005 yılında Sakarya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine  ve oradanda Bakanlar kurulunun 19.12.2008 tarih 21185 sayılı kararı Aksaray Valiliğine atanan Orhan Alimoğlu, Sakaryalıların olduğu gibi Aksaraylılarında  gönüllerini fethediyor.

Başbakan’ın tarifine uyan örnek vali

Göreve geldiği günden beri tarımdan hayvancılığa, sanayiden eğitime bir çok  alanda bir çok projeyi hayata geçiren Sakarya eski Vali yardımcısı Aksaray  Valisi, Başbakan Erdoğan’ın örnek vali tarifine de harfiyen uyuyor.

Türkiye’nin konum olarak neredeyse tam ortasında yer alan 400 bin nüfuslu Aksaray’da vatandaşın artık yüzü gülüyor. 2008 yılında Sakarya il Özel İdare Genel Sekreteri iken Aksaray’a Vali olarak atanan Orhan Alimoğlu çalışkanlığı, ileri görüşlülüğü, eğitime verdiği önem ve 33 yıllık mesleki deneyimi ile bir çok projeyi hayata geçirerek neredeyse bir ilin kaderini değiştirdi.

Kendisine verilen makamda akşama kadar oturup önüne konulan evrakları imzalayarak yıllarını geçiren ve emekli olan, halkına ise ancak koruma ordusu gölgesindeki zırhlı arabasının dışarıyı simsiyah gören camından bakan klasik Vali tipi artık eskide kaldı.

Valiler artık sokağa inip halk ile konuşuyor, sorunlarını dinliyor ve çok kısa zaman içinde çözüm üretebiliyor. Bunun en güzel örneği ise 1989’da alınan bir karar ile 23 yıllık il mazisi olan Aksaray’da yaşanıyor.

Aksaray’da hangi taşı kaldırırsanız kaldırın altından Vali Orhan Alimoğlu çıkıyor. Klasik il yöneticiliği anlayışının ötesine geçerek, standartları zorlayan Vali Alimoğlu, deyim yerindeyse bir saniye dahi boş durmuyor. Tarımdan hayvancılığa, sanayiden köy yollarına kadar bir çok alanda birçok projeyi hayata geçiren Alimoğlu şimdi de şehrin eğitimi ile uğraşıyor.

ÇİFT İLE KOYUN GERİSİ OYUN’

Önceliğin üretim gücü olduğunu, çünkü insanların öncelikle üretmeyi ve ihtiyaçlarını karşılamayı öğrenmesi gerektiğini sonra ise bu ürettiklerini insanca kullanarak huzurlu bir şekilde yaşamayı bilmesi gerektiğini dile getiren Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu, ‘Çift ile koyun, gerisi oyun’ sözünü hatırlatarak,’Bu mantık üzerinden hareketle bölgede tarım, hayvancılık ve sanayi noktasında bir çok projeyi hayata geçirip teşvikler ve destekler sağladık. Buğday olmadan un fabrikası olur mu?, Tarımı olmayanın sanayisi olur mu? Tarım ve sanayi birbirinden ayrı işler değildir. İnsanlar topraktan, tabiattan uzaklaşmanın sıkıntısını çekiyor. Yeniden toprakla arkadaş olacağız, anlaşacağız, çalışacağız; toprağımızı işleyip, tarımımızı ve hayvancılığımızı geliştireceğiz” dedi.

Dünyada bedava hiç bir şeyin olmadığını o yüzden iyi dinleyip iyi anlayıp yapılacak işlerin iyi yapılması gerektiğinin altını çizen Vali Alimoğlu;’ Biz bunları daha iyi konumlara getirerek, insanlarımızı muhtaç olmayan etrafına yardım eden konuma getirmeye çalıyoruz. Ona ilaveten gençlerimizin de iyi  yetişmesi için çaba sarf ediyoruz. İyi yetişen gençler muhtaç olmuyor, hemen  yerini buluyor. Gençlerimizin şu an endişeleri var, ne yapacağız diye bunun sebebi ise iyi hazırlanamadıkları için. O açıdan gençlerimizle belli sayıda gruplar halinde görüşmeler yapıp, konuşuyoruz. Gençlerimizi hayat sınavına hazırlıyoruz. Oturup soruyoruz ne yapıyor ne ediyorsunuz diye; Bilgileri öğrenirse insan ne yapacağım diye endişeye kapılmaz, aranan insan olur, o zaman  asgari ücrete razı olmaz. Bildiğimiz modası geçmez işlere devam edersek namerde  muhtaç olmaz geçimin kolayını buluruz.” dedi.

AHIRINDA 1 HAYVANI OLMAYAN KÖYLÜNÜN 15-20 HAYVANI OLDU

Göreve başladığı ilk günden beri bölgede ciddi bir azalma yaşayan tarım ve  hayvancılık konusunda’Köylünün en iyi bildiği iş topraktır” mantığı ile  hareket ederek köylü ile toprağı barıştıran desteklerin ve teşviklerin  sağlanması için yoğun bir çaba sarfeden Vali Alimoğlu bu alanda ciddi başarılar  elde ederken, hayvancılık noktasında da ciddi teşvikler sağlayarak 1 küçükbaş  hayvanı dahi olmayan köylünün ahırında 15-20 hayvanın olmasını sağladı.

KÖY YOLLARINDA KİLİTLİ TAŞ REKORU KIRILDI

Yollardaki çamurdan dolayı evlerinden çıkamayan köylüler de artık evlerinden  çıkmaktan korkmuyor. Vali Alimoğlu’nun hayata geçirdiği proje ile Aksaray’ın 151  köyünde neredeyse çamurlu yol kalmadı. Çalışmalar kapsamında 1 milyon 600 bin m2  alana kilitli taş uygulaması yapılırken bu alan Türkiye’de şu ana kadar yapılmış  olan en büyük kilitli taş alanı olarak da kayıtlara geçti.

İlk başlarda projeye çekimser kalan sonradan yapılanları gördükçe sıcak bakmaya

başlayan bölge halkıda yapılanlardan son derece memnun. Kendilerinin vazgeçilmez

kaderi gibi görünen çamurlu ve tozlu yolların modern taşlar ile döşenmesi

TUTTUĞUNA 15 KİTAP OKUTTURUYOR!

İnsanın iyileştirilmesi yönünde de ciddi atılımlar yapan Vali Alimoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından başlatılan;Türkiye Okuyor’ başlıklı kitap  okuma kampanyasını da Aksaray’da örnek olabilecek bir şekilde yürütüyor. 400 bin  nüfuslu ilde neredeyse her birey başına 1 kitap düşüyor. İl genelinde yapılan  çalışma sonrasında 100 bine yakın kitap dağıtılırken bir 100 bin kitap da  bölgede bulunan okulların kütüphanelerine gönderilmiş durumda. Ayrıca ilde 7 gün  açık olan 40 bin kitaplık dev bir halk kütüphanesi bulunuyor. Kütüphanenin bir  buçuk yıllık üye sayısı yaklaşık 4 bin kişi iken hedef ise bu kütüphane deki  kitap sayısını da birkaç yıl içinde 100 bine çıkarmak;

12 BİN ÖĞRENCİ İLE GÖRÜŞMELER YAPILDI

Vali Alimoğlu tam bir kitap sever. Kitaplara ve eğitime olan düşkünlüğünü herkese aşılamak için üşenmeden çaba sarfediyor. Göreve geldiğinden beri  makamında çok durmayan genellikle halkla iç içe bulunan ve sorunları dinleyip  çözüm üreten Alimoğlu, 3 yılda her yıl yaklaşık 3 bin 500 öğrenci olmak üzere şu  ana kadar toplamda 12 bin öğrenci ile de görüşmeler yapmış. Öğrenciler ile 40’arlı gruplar halinde yapılan görüşmelerin 3 saati aşkın süren toplantılardan Vali Alimoğlu çok büyük keyif alıyor.

MEMURA AYDA 4 KİTAP OKUMA ZORUNLULUĞU

Günlük makaleleri okuyup keserek etrafındakilere dağıtan ve ne anladığını soran  Vali Alimoğlu sadece öğrencilere kitap sevgisi aşılamak için çaba sarfetmiyor.

Alimoğlu neredeyse elini her sıktığı kişiye bir kitap veriyor yada öneriyor.  Belediye başkanlarından muhtarlara kadar herkese kitap dağıtan Vali Alimoğlu  bölgede görev yapan ve kitap okuma alışkanlığı olmayan memurlara da ayda 4 kitap  zorunluluğu getirmiş. Bu uygulama ile memurlara da kitap okuma alışkanlığının  kazandırıldığını söyleyen Vali Yardımcısı Demir,”Bir memurumuz kendi ifade  etti. Vali bey ile tanışmadan önce ömrüm boyunca okuduğum kitap sayısı 2o iken  Vali beyden sonra okuduğum kitap sayısı 30 oldu” diye;

BÖLÜM DEĞİŞTİREN DE VAR, 3 YILDA 400 KİTAP OKUYAN DA;!

Vali Alimoğlu’nun çalışmaları öğrencileri de çok etkilemiş. Vali Alimoğlu ile  tanıştıktan sonra hayatlarında bir çok şeyin değiştiğini dile getiren öğrenciler  arasında bölüm değiştiren de var, 3 yılda 400 kitap okuyanda;İstedikleri zaman  randevusuz Vali Alimoğlu’nun makamına gidip sohbet edebildiklerini ve kişisel  cep telefonundan da ulaşarak görüşebildiklerini söyleyen öğrenciler bu durumunda  kendilerini fazlasıyla mutlu ettiğini söylüyor.

Vali Orhan Alimoğlu ile ilgili birkaç öğrenci görüşlerini şöyle aktarıyor:

Gülsüm Şen; Edebiyat Öğretmenliği öğrencisi: Vali bey bize okuduğunuzu anlayın  diye her zaman telkinde bulunuyor. Verdiği kitabı size çaktırmadan okuyup  okumadığınızı anlıyor. Ne almıştın, ne okudun, ne anladın diye soruyor.  Hocalarımla daha fazla diyalog içerisinde olmam gerekirken daha çok Vali Bey ile  görüşüyorum. Çünkü ondan daha fazla ilgi görüyorum. Onun bana tavsiye ettiği  şeyler bambaşka; Ondan şimdiye kadar çok fazla şey kaptım. Yeni öğreneceklerim  için ise çok heyecanlıyım;

Mücevher Denizokur – 8. Sınıf öğrencisi: Ben Vali beyi 5. Sınıfta tanıdım,  aradan 5 yıl geçti. Onun sayesinde okuduğum kitap sayısında ciddi bir rakama  ulaştım. 3 yılda tam 400 kitap okudum. Vali bey ile konuştukça rahatlıyorum, 3  yılda 6 yaş daha fazla olgunlaştım.15 yaşındayım ama kendimi 19 gibi  hissediyorum. Vali bey ile konuşmak bana keyif veriyor. Hocalarımdan daha fazla  keyif alıyorum onunla konuşunca, her konuda bilgisi var ve yardımcı oluyor. Her  konuda bizi mutlu edecek şeyleri söylüyor.

Pınar Altan; Edebiyat öğretmenliği öğrencisi: Vali bey ile tanışmadan önce  kendimi çok kitap okuyan biri olarak tanımlardım Ancak onun ile tanıştığım gün  odasından yüzüm kızarmış bir şekilde çıktım. Benden daha çok kitap biliyordu.  Bana hiçbir hocam bu zamana kadar onun öğrettiklerini öğretmedi. Bana okumanın  ve okuduğumu anlamanın değerini o öğretti. Vali bey den sonra çok sayıda kitap  okudum ve yazar tanıdım.

Damla ; İnşaat Mühendisliği Öğrencisi: Vali bey ile 3 senedir tanışıyorum. Üniversite sınavına hazırlandığım dönem hedefim tıptı,ona göre hazırlanıyordum veya hazırlandığımı zannediyordum. Daha sonra tercih dönemi geldi. Vali Beyin  bana anlattıkları çok mantıklı geldi ve bugün bu bölümü okuyorum. Vali bey tüm  olaylara objektif bakıyor. Kendisinin cep telefonu numarası var hepimizde  istediğimiz zaman arayıp fikrine başvurabiliyoruz. Ayrıca ilk defa bir valinin  makamına randevusuz rahatlıkla gidebiliyoruz. O bambaşka bizler için;

Nurullah Nevin; Hukuk öğrencisi: Vali bey ile lise tanışmıştım. Vali bey ile  konuştuktan ve ondan etkilendiğimden hukuk bölümünü yazdım ve okuyorum.  Aksaray’da 85 bin öğrenci bulunuyor, bu öğrencilerin başı boş bırakılmayıp okuma  alışkanlığının kazandırılması gerekiyor. Sayın Vali de bir kuyumcu titizliği  içerisinde çaba sarf ederek bizlere okuma alışkanlığını kazandırdı. Onun bize  okuttuğu kitaplar sayesinde okuduğumu çok rahat anlıyorum o yüzden okuduğum  bölümde zorlukta çekmiyorum.

Özgür Can Bilir; lise öğrencisi: Vali beyin bizim üzerimizde bıraktığı etkinin  en büyük sebebi onun yanında kendimizi rahat hissettiğimizden ötürüdür. Bir  arkadaş ile konuşur gibi kafamıza takılan soruyu sorabiliyoruz, alamadığımız bir  kitap oluyor rahatlıkla isteyebiliyor ve kendisinden  labiliyoruz. Mesela  uğurlarken;Kitabınız bitince mutlaka gelin, siz geldikçe ben mutlu oluyorum’  diyor. Bu da bizi okumaya adapte eden en büyük etken oluyor.

[email protected]

Yayınlama: 15.02.2012
Düzenleme: 19.02.2012 17:59
928
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. metin çil dedi ki:

    SAYIN VALİ BEY’İN ÇALIŞMALARININ HAYRANLIKLA İZLİYORUZ BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYOR ALLAH YAR VE YARDIMCISI OLSUN