Dünya Çanakkale’ye koştu

Dünya Çanakkale’ye koştu

Dünya Çanakkale’ye koştu

17 lider, 5 başbakan ve 90 ülke temsilcisi Çanakkale’de tek yürek oldu, dünyada dökülen kanı durdurmak için “Birlikte adım atalım” çağrısı yaptı.

700x260874_canak_2

İkiyüz elli bin şehit verdiğimiz Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl dönümü, bu yıl uluslararası görkemli törenlerle yâd edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğindeki törene 17 devlet başkanı ve 5 başbakan olmak üzere 90 ülkeden temsilci ile Galler Prensi Charles ve oğlu katıldı. Tören, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Prens Charles’ın Atatürk anıtına çelenk bırakmaları ile başladı. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı ile katılımcı ülkelerin bayrakları göndere çekildi. Okunan Kur’an-ı kerim’in ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez şehitler için dua etti. Görmez, göçmenlerin Avrupa’da ölüme terk edilmesine de temas ederek, “Fakirlerin, kimsesizlerin, mültecilerin mağdur olmadığı bir dünya için dua ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, 1. Dünya Savaşı’nın sarsıcı izlerinin hâlâ devam ettiğini belirterek, “Dünyanın barış mesajlarına çok ama çok ihtiyacı var. Çanakkale Savaşları, daha yapıldığı günlerde bu mesajın özünü, ruhunu yansıtan görüntülere sahne olmuş bir mücadeledir. Bu bakımdan tüm dünyaya barış mesajı vermek için Çanakkale çok isabetli bir yerdir” dedi.
Çanakkale’de savaşan her bir askerin karşılarındakini düşmandan öte insan olarak gördüğünü vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: “Elinde annesinin resmiyle ağır yaralı olarak yatan Fransız askerine yardım etmek için uğraşan Mehmetçiğimize, neferimize bunun sebebini sorduklarında verdiği cevap, işte tam da bunu ifade ediyordu. Askerimiz, ‘Benim annem yok, belli ki onun yolunu gözleyen bir annesi var’ demişti. Üstelik kendisinin de en az onunki kadar ağır bir yarası vardı.”
“Bu karşılıklı saygı zemininde başlayan dostluk, bizleri bugün burada bir araya getirdi” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada şu veya bu milletin kayıplarını değil, bu topraklarda can vermiş tüm askerleri anıyoruz. Anıtlarımız bu topraklarda kaybedilen 500 bine yakın gencin tamamının sembolüdür. Ağıtlarımız, türkülerimiz, kendi evlatlarımızla birlikte sizlerin de kayıplarının acılarını yüreklere işliyor. Yeni nesillere düşen görev, Çanakkale’de kanla, canla, azimle, cesaretle taşa, toprağa, denize kazınan dostluk mesajına sahip çıkmaktır” ifadelerini kullandı.
Çeşitli ülkelerden gençlerin burada yatan atalarını yad etmek için Çanakkale’ye gelmelerini, bu mesaja sahip çıkılmasının işareti olarak değerlendiren Erdoğan, ”Anzaklardan şu ana kadar şafak ayinine 10 bini aşkın insan katılacak. Bizim gençlerimizden ise yine aynı şekilde sabah namazını müteakip 35 bin genç katılacak. İşte bu artık bir şeyi ifade ediyor. Bunu barışa döndürmek, bu mesajı tüm dünyaya vermek için bir bütünleşme olarak görüyorum. Terörizmin, ırkçılığın, İslamofobinin, her türlü nefret içeren akımın çaresi işte buradadır. Biz bu yüzyılı barış yüzyılına dönüştürmek için her türlü iş birliğine hazırız. Çanakkale’deki şu manzara bunun en büyük ispatıdır” diye konuştu.

2

“En vahşi insan bile gözyaşlarını tutamaz”
İtilaf devletleri adına kürsüye çıkan Prens Charles, bugünün dünyasında yaşanan çatışmaları ve hoşgörüsüzlüğü yenmek için çaba sarf etmenin herkesin görevi olduğunu dile getirdi. Gelibolu’daki savaşa pek çok millet ve ülkeden insanların katıldığına işaret eden Prens Charles, tarafların, kaçamayacağı zorluklar tarafından bir araya getirildiğini dile getirdi. Mayıs 1915’te iki tarafın da cenazelerini gömmeleri için bir günlük ateşkes yapıldığını hatırlatan Charles, savaşa katılmış İngiliz ve Avustralyalıların anılarından bölümler okudu; “1 günlük ateşkeste bir er şöyle yazmıştı: ‘Bir Türk gördüm ona konservemi verdim, o da bana kendi yiyeceğini verdi. Onlara saygımız çok büyüktü, onların da bize…’ Avustralyalı bir asker de Türk subayın sözlerini hatırlıyor; Tarafların ölüleri topladığı günde konuştuklarını yazmış. ‘En vahşi insan bile gözyaşlarını tutamaz’ diyor.”

33

NOTLAR:
Şehitler Abidesi’ndeki tören alanına ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları geldi.
Törenleri kabineden 10 bakan takip etti.
Sıkı güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Gazetecilerin kullandığı malzemeler, X-Ray cihazından kontrolden geçirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İngiltere Prensi Charles, şehitlikte, mezarlara kırmızı karanfiller bıraktı.
Erdoğan ve konuklar, savaş gemilerinin geçiş töreni ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın akrobasi timi olan Türk Yıldızları’nın gösterisini izledi.
Türkiye, Avustralya, İngiltere, Fransa ve Yeni Zellanda’dan gelen 33 çocuktan oluşan Uluslararası Çocuk Barış Korusu da mini konser verdi.
Prens Charles ve oğlu Harry etkinliğe askeri uniformalarıyla katıldı. Harry’nin ayakkabısındaki mahmuz dikkat çekti.

 Türkiyegazetesi.com

Yayınlama: 25.04.2015
Düzenleme: 27.04.2015 19:28
839
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.