Çimento Fabrikasının Sahibi Gündoğdu’dan İddialı Açıklama..

Çimento Fabrikasının Sahibi Gündoğdu’dan İddialı Açıklama..

“Bir kilo ayva eksilsin ben bu fabrikayı bırakırım”

Geyve’ye çimento fabrikası kurmak isteyen firmanın sahibi Hüseyin Gündoğdu, ilk kez MEDYABAR’a konuştu. Gündoğdu, çimento fabrikası yatırımını bu sözlerle savundu

Geyve Madencilik İnşaat Sanayi A.Ş’nin Geyve Doğancıl Mahallesi’nde çimento fabrikası kurmak için başlattığı çalışmadan, ÇED toplantısı ilanının yayınlanması ile haberi oldu Sakarya’nın…

Geyve ile Taraklı ilçeleri arasında tarım arazileri ve doğa gezisi rotasının ortasında kalan alanda kurulmak istenen çimento fabrikasına ilk günden itibaren tepkiler yükseldi.

Gazeteci Raif Ugan, fabrikayı kurmak isteyen Geyve Madencilik İnşaat Sanayi A.Ş’nin sahibi Hüseyin Gündoğdu ile İstanbul’da buluşarak, bölge halkının kaygıları ve tepkilerini anlattı ve ‘Neden Geyve’ sorusunu sordu.

Raif Ugan:

Hüseyin bey; sizin Geyve’ye Çimento Fabrikası kurma çalışmalarınız bir anda Sakarya’nın gündemine oturdu. Art arda açıklamalar geldi. Çok ciddi de bir tepki var. Öncelikle neden Geyve. Çünkü Geyve bizler için ayvası ile yeşili ile meyveleri ile doğal güzellikleri ile çok ayrı bir ilçe. Siz böylesi güzel bir yöreye çimento fabrikası kurmayı planlıyorsunuz. Neden Geyve ?

Hüseyin Gündoğdu :

Geyve veya Sakarya, bakın burada neden Geyve sorusunun cevabı, bizim Çimento fabrikasını kurmayı planladığımız yer yerleşim alanlarından uzakta bir yerde. Bunu özelikle ifade ediyorum. Ayrıca kuracağınız fabrikanın hammadde ile yan yana olması lazım. Hammadeden kastım taş. Orada o anlamda hammaddenin olduğu bir yer. Bakın, Marmara Bölgesinin, çimentoya ihtiyacı var. Bugün çimento fiyatları çok yüksek. Bunun sebebide Marmara’da bölgesine hitap eden çimento üretiminin kısıtlı olması. Yani bugün diğer illerde çimento fabrikasına ihtiyaç yokken Marmara bölgesine ihtiyaç var.

Bu bir maden arama tarama çalışması, uygun yer bakmak bulmak ile ilgili. Kriterleri bilerek araştırmak ile ilgili.

Raif Ugan:

Peki, bu yer ile ilgili size o bölgeden yada Sakarya’dan herhangi birileri böyle bir yer var şeklinde telkinde bulundu mu?

Hüseyin Gündoğdu:

Kesinlikle hayır, bizim ekiplerimiz var. Jeolog maden mühendisleri onlar bir çok bölgede bu anlamda taramalar yapıyorlardı. Zaten biz tam 2 senedir Marmara Bölgesinde yer arıyorduk. Arsalar alındı. Bu anlamda biz bunları hiç kimse ile paylaşmadık. Siyasiler yada yerel yönetimler, böyle bir yönümüzde yok zaten. Arsaların alımı sonrası gerekli görüşmeleri yapacaktık. Çünkü bu tip işler arsa alımı öncesi paylaşılınca, başka konular ortaya çıkabiliyor. Yaklaşık 125 dönümlük bir arsa alımı gerçekleştirdik.

Raif Ugan:

Ne kadarlık bir yatırım planlanıyor?

Hüseyin Gündoğdu:

200 Milyon dolarlık bir yatırım olacak, dışarıdan sermaye girişi ve kredi ile olacak. 300 kişilik bir istihdam ancak yan kolları koyduğunuz zaman rakam binlerle ifade edilebilir.

Raif Ugan:

Bir de neden bu şirketinizin adı Geyve ismi ile geçiyor. Bildiğim kadarı ile sizin Samsun’da da bir çimento fabrikanız var. O fabrikanın kurulması sürecinde bir başka şirket adı vardı…

Hüseyin Gündoğdu:

Evet daha önce Samsun’un Kavak İlçesinde bir çimento fabrikası yaptık. Adı Kavak Çimento idi. Yörenin ismi ile alakalı. burada da şirketin isminin Geyve Madencilik olması, yörenin ismi ile ilgili. Bizim başka şirketlerimizde var, ancak onlar farklı iş kollarında.

Raif Ugan:

Sakarya’da geçmişte yaşanan ve çok da büyük tepki alan bir çimento fabrikası konusu var. Sonra gelen tepkilerle bu fabrikanın kurulmasından vazgeçildi. Sakarya’da çalışan bir çimento fabrikası yok. Siz Geyve’de böyle bir fabrika kurmayı planlıyorsunuz. Ancak Geyve yeşili ile ayvası ile doğası ile bilinen bir ilçe. İnsanların doğalı olarak tepkileri ve endişeleleri var bu fabrikaya karşı. Ki bence de doğal bir tepki bu. Böylesi bir yere Çimento Fabrikası olur mu?

Huseyin Gündoğdu:

Bütün gazeteleri bütün haberleri okudum. Çimento Fabrikası ile ilgili olan. Bu fabrikanın tarımı yeşili yok edeceğini ayvayı bitireceğini söylüyor. Bakın çok net ifade ediyorum, bir kilo ayva eksilsin ben bu fabrikayı bırakırım. Bakın bahsedilen tarım ürünleri ayva olsun diğer tarım ürünleri olsun bizim 28 – 30 kilometre ötemizdedir. Yer belli. Bizim fabrikayı kuracağımız alanda tarım yok sulamada yok. Zaten 100 binlik planlarda bu belli. Bizim burayı seçme amacımız hammaddenin bulunduğu yer olması, birde taşıma ile ilgili. kapalı bir alan içinde maden fabrika sahası olacak. Çevreye zarar vermemek için. Bakın hiç zararı olmayacak.

Raif Ugan:

Böyle diyorsunuz ama hiç mi zararı olmayacak bu fabrikanın?

Hüseyin Gündoğdu:

Evet hiç zararı olmayacak. Bakın, diyelim ki bu fabrikanın çevreye zararı olacak, ama gelin yatırım yapın istihdam sağlansın denildiğini düşünün. Çevre Bakanlığı söylenenlerle değil, kriterlerle izin veriyor. En ufak bir zarar olacaksa müdahale ediyor…

Bunun kriterleri var, çevre faktörleri var. 1500 sayfalık rapor yazılıyor bunun için. attığınız her adım döneceğiniz viraj, santimetrik olarak bunlar hesaplanıyor. Rapor yazılıyor. Yani siz o kriterleri yerine getiremediğinizde bakanlık sizin bu fabrikayı kurmanıza izin vermiyor. Yasal düzenlemeler var. Kurmakla da iş bitmiyor, ondan sonrasında da çok ciddi denetimler var.

Bakın, Samsun’da yaptığımız fabrika 2 Aydır faliyette. Gidin bakın, en son modern teknolojı en ileri teknoloji. Gidelim bakalım. Tarımı bitireceğinden toz bulutu olacağından bahsediliyor ya çimento fabrikası için, gidelim bakalım, yanında fındık bahçesi mi var; erik ağaçları mı var elma mı var. Dün vardı bugün mü var…

Bakın bir binek arabanın çıkardığı toz kadar toz mu var. İddia ediyorum. Onun kadar demiyorum. Bir binek arabanın çıkardığı toz kadar var mı? Eşit demiyorum. . Bunlar hep söylenti. Doğru, Çimento tozdur. Çimentoyu yere dökerseniz tozdur, doğru. Ama çimento öyle üretilmez tüketiciye de öyle satılmaz. Kapalı devre ile üretir. Bu yatırımların neredeyse yüzde 30’u çevresel faktörleri, toz tutmaya, duman tutmaya, karbon salınımını önlemeye yöneliktir. Bu dediğimizde 60 – 70 milyon dolar eder. Bu sadece çevreye zarar verilmesini engellemek için harcanan para. O zaman neden harcanıyor bu para bu bir bilimdir. Ve bu teknoloji Alman teknolojisidir. Almanya’da hastane ile komşu olan fabrikalar vardır. Biz bunların hepsini gösterebiliriz size. Birde çok önemli bir şey daha ekleyeyim. Bu fabrika Geyve’nin içinde değildir. Geyve’ye 34 kilometre, ötesindedir. Bu fabrika Geyve’de değil. Bizim orası Bilecik il sınırına 8 – 10 kilometre mesafededir. Bilecik’te çimento fabrikası var. Çimentonun adı var, tozu yok isim algı. Heyet ÇED toplantısında zaten bunları anlatacak. Tozun çıkmayacağını tarıma zarar vermeyeceğini taahhüt edeceğini, bütün bunlar anlatılacak.

Seçtiğimiz yer en yakındaki köy herhalde 1 kilometre falandır. Düşük koddayız. O köyde bildiğim kadarı ile az sayıda insan yaşıyor. Bakın çok açıkça ifade ediyorum. O insanların fabrika ile bugünkü yaşam standartlarında en ufak bir düşüş olursa ve buna rağmen biz halimizden memnunuz dese bile zaten devlet buna izin vermez, sen bunlara zarar veriyorsun diye. Yönetmelikler çok açık bütün parametreleriniz en ince ayrıntısına kadar çok ciddi bir şekilde bakanlık tarafından takip ediliyor.

Raif Ugan:

Benim kafama takılan bir soru var. Siz böyle diyorsunuz Çimento Fabrikasının Geyve’ye yerleşim merkezlerine çok uzakta oldugunu söylüyorsunuz. Ama rüzgarla fabrikanın bacasından çıkan dumanlar,tarım arazilerine ulaşıp zarar vermez mi? Hava kirliliğine sebep olmaz mı?

Hüseyin Gündoğdu:

Bakın Fabrikadan duman çıkmayacak ki; gelin hep birlikte en son teknoloji ile Samsun’da yaptığımız fabrikaya gidelim. Ki orada fabrikanın yakınında nüfusu kalabalık olan yerler de var. Onların ortasına kurulu bir çimento fabrikası. Gelin sizlere bu durumu fiilen gösterelim. Orası da yeşilin çok yoğun olduğu yerler. Ben orada yeşile ne yapmışım, ben orada çevreye ne yapmışım. ben yaşayanlara ne yapmışım,ben tarıma ne yapmışım. Yok böyle bir şey. Görünen köy kılavuz istemez. Buyrun gidelim oraya çimento fabrikasını yerinde görün.

Raif Ugan:

Evet, sevgili Medyabar okuyucuları. Hüseyin Bey; sorduğumuz sorulara bu cevapları verdi. Sonuçta ben bir bilim adamı değilim. Bu anlatılanlara elbet akademik çevrelerden cevaplar da gelecektir. Biz sorularda da görüldüğü gibi Sakarya’da oluşan havayı firmaya ilettik.

Şurası bir gerçek ki; bu çimento fabrikası hakkında daha çok şey konuşulacak.(Medyabar)

İLGİLİ HABERLER

https://geyvemedya.com/geyveye-cimento-fabrikasi-mi-kurulacak/

 

https://geyvemedya.com/geyveye-cimento-belasi/

 

https://geyvemedya.com/mhp-ilce-baskani-kayadan-cimento-fabrikasi-tepkisi/

 

https://geyvemedya.com/disli-cimento-fabrikasi-icin-sert-cikti/

Yayınlama: 11.12.2016
Düzenleme: 13.12.2016 23:00
8.936
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.