Çelik’ten APEK Yönetimine Uyarı..

Çelik’ten APEK Yönetimine Uyarı..

Şeker’i çıkmazdan nasıl kurtaracaksınız, bana açıklamadınız, bari çiftçiye ve halka açıklayın!”…

Çelik’ten APEK yönetimine uyarı:

“Açıklayın, yoksa sonu iyi olmaz!”

Ak Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, katıldığı radyo programında APEK’de yeniden seçimi alan Ahmet Aya ve yönetimine yüklendi.

Hülya Sürücü ile Detay Programı’na konuk olan Çelik, Şeker Fabrikası’nın şehir merkezinden taşınması gerektiğini ve yönetimin fabrikayı çıkmazdan nasıl kurtaracağını kamuoyuna açıklamak zorunda olduğunu belirterek, “Aksi halde sonu iyi olmaz” dedi.

 

Milletvekili Çelik, canlı yayında Ahmet Aya yönetimine seslenerek, “Pancar çiftçisi fabrikayı sattırmadı. Şeker Fabrikası’nın borçlarını nasıl ve ne şekilde ödeyeceksiniz, geleceğe ilişkin planlarınız neler, bunları çıkın pancar çiftçisine ve halka açıklayın” çağrısında bulundu.

89.3 Radyo Net’de Detay Programı’nda konuşan milletvekili Çelik, “Fabrikanın bu duruma gelmesinden mevcut yönetim sorumludur” dedi.

 

İşte Ak Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik’in Ahmet Aya başkanlığındaki yönetime yaptığı o çağrı ve getirdiği eleştiriler:

 

Şeker Kanunu 2001’de, yani Ak Parti iktidarından 1.5 yıl önce çıkmış bir kanun… Neden çıktı? Gerek vardı ki çıktı.…O gün kanunu çıkaranlar hakkında olumsuz şeyler söyleyemem. Ben de o günlerde muhalefet partisine mensuptum, benim için de eleştirilen bir konuydu, ama gerçeği de görmek lazım…Bilmediğiniz bir konu olursa, herşeyi fevkalade görür ve kendinizi de yanıltırsınız.

 

“Daha ucuzu varken pahalısını kim alır?”

 

Pancar şekeri dünyada en pahalı şekerlerdendir. Şeker kamışından üretilir. Bu özelliğinden dolayı pancar şekerleri dünya pazarlarında zor satılır. Bu yıl şeker fiyatları dünya borsalarında yükseldiği için elimizdeki stokların satışı için Bakanlar Kurulu’ndan, Şeker Üst Kurulu yetki istedi. Pahalı bir şekeri, daha ucuzu varken alır mısınız? Tabiî ki almazsınız. Şeker polaritesi düşük…

 

“Kotayı sorun yapmak doğru değil”

APEK ekilen pancar miktarını söylesin… Ürün çeşidi mi değişti? Küspe alırken sorun mu var? Bilemem, ama bunların hepsinin incelenmesi gerekiyor. Dolayısıyla pancar ekimi azaldı. Kota sorunu gündeme geldi. 320 bin ton pancarı Sakarya’dan nasıl üreteceksiniz? Üretemezsiniz. Şeker Fabrikası, hinterlandında olmasa bile, ilaveli pancar ektirilebilir dendi ve bu il’e Eskişehir’den pancar gelmeye başladı. 2001’de kanun çıktı. 1999’da deprem oldu. Dolayısıyla kotayı çok fazla sorun yapmak doğru olmaz.

“Parayı vermezsen, mal senin olmaz”

Burası özelleşen bir fabrika. APEK de burayı alırız dedi? Peki neyle aldı? Tabi ki parayla…Olmayan parayla nasıl aldı? Filan bankadan para ile aldı. Parayı vermezsen, parayı veren banka “bu benim malım” demez mi? Tabi ki der. Bir mal aldıysanız ya parasını vereceksiniz, ya da o mal sizin değildir. Ben hesaplarını bilmiyorum. Bana hesabı gösteren de, söyleyen de olmadı. Zaman zaman “rakamları açıklayın” dedim, açıklayan olmadı.

“Fabrika şehir dışına taşınmalı”

Ortada bir sorun var mı? Tabi ki var. Yok denemez. Ama bu durumda yeni bir adım atılmalı. Peki ne yapılmalı? Önce bu fabrika şehir merkezinden taşınmalı. Uygun bir alana taşınmalı. Kapasitesi biraz daha düşürülmeli ve işlerliği sağlanmalı. Borçları ödenmeli ve çiftçi ile diyaloğ kurulmalı. Yoksa fabrika kâr etmiyorsa, ne kadar ayakta durabilir ki?

 

“Aksi halde sonu iyi olmaz”

Hülya Sürücü’nün “Yönetim bu borçların altından nasıl kalkacak?” sorusuna yanıt veren Çelik şöyle konuştu:

“Onlarla konuşmadım ama, ciddi bir proje gerçekleştirilmesi lazım. Plan yapılmalı. Ben fabrikanın borcunu bile bilmiyorum. “Sen milletvekilisin, milletin vekilisin nasıl bilmezsin?” demeyin. Ben denetleme üyesi değilim tabi ki ama, hesapları açıklamaları gerekliydi. Hesapları kalem kalem açıklamalılar, borçları nasıl ve ne şekilde ödeyecekler çıkıp açıklamalılar. Buradan onlara çağrı yapıyorum, her şeyin planını adım adım yapın. Planınızı bana değil, halka açıklayın. Açıklamak zorundasınız. Her planınızı ortaklarınızla paylaşın. Gelecekle ilgili durumu ortaya koyun. Şu borcun, şu kadarını şu kadar zamanda ödeyeceğiz deyin, aksi halde sonu iyi olmaz. Bu ev bizim evimiz, buradaki küçük bir sorun hepimizin sorunu ve hepimizi olumsuz etkiler”.

“Olanlardan yönetim sorumlu”

Canlı yayında, “Şeker fabrikasının bu duruma gelmesinden kim sorumlu?” şeklindeki bir başka soruyu cevaplandıran Hasan Ali Çelik, “Elbette ki yönetim sorumlu. Çünkü yöneten ben değilim, onlar. O zaman sorumlu olan yönetim. Pancar çiftçisiyle ve halka bundan sonraki adımı mutlaka paylaşmalılar. Ben bunu söyler, buna inanırım” dedi.

Haber: Hülya Sürücü

Yayınlama: 28.04.2012
Düzenleme: 24.12.2012 14:04
852
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.