Bakın İyi Çay Nasıl Demlenir…

Bakın İyi Çay Nasıl Demlenir…

en iyi çay nasıl demlenirKimya öğretmeni Nihal Bedir’in çaylar üzerine yaptığı tez çalışması, çay demlemeyle ilgili doğru bilinen yanlışları ortaya çıkardı. Şimdi kahvehane ve çay ocakları işletmecilerine sağlıklı çay tüketimi için doğru demleme yöntemlerini anlatacak. Kursa katılanlara sertifika verilecek.

Kimya öğretmeni Nihal Bedir’in Sakarya Üniversitesi’nde çaylar üzerine yaptığı tez çalışmasında demleme süresi arttığında çaydaki ağır metallerin suya geçişinin arttığını belirledi. Çalışmanın sonucuna göre siyah çayda demleme süresinin 5 ila 10 dakika, bitkisel çaylarda ise 3 ila 5 dakika olması gerekiyor. Çaydan daha iyi faydalanmak için demlemede kullanılacak suyun 3 dakika kaynaması tavsiye ediliyor. Demleme sırasında çayın üzerine su değil, kaynayan suyun üzerine çayın dökülmesi ve çayı süzgecin içine doldurup 10 dakika suyun içinde tuttuktan sonra alınması gerekiyor.

Öğretmen Nihal Bedir’in çalışmasından sonra Sakarya’nın Hendek ilçesinde kahvehane ve çay ocağı işletmecilerine yönelik çay demleme kursu açılması için çalışma başlatıldı. Hazırlıkları devam eden kursta çaydan daha iyi faydalanabilmek için demleme şekilleri anlatılacak. Kurs sonunda katılımcılara sertifika verilecek. Toplumu çayla ilgili doğru yönlendirmek istediğini dile getiren Bedir, şunları söylüyor: “Pek çok şeyin kursu var. Hamallığın bile kursu bulunuyor. Neden çay demlemenin kursu olmasın. Kursun altyapısı hazırlanıyor. Tüm çayları anlatmak istiyoruz. Herkes çay demliyor, biz de doğru şekilde bilgilendirelim istiyoruz.”

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Aydın ise kursun faydalı olacağını ifade ediyor. Bilgilerin çay demlemeyle ilgili faydalı olacağını belirten Aydın, “Çayı uzun süre demlediğiniz zaman zararının olacağını bilmeyenler varsa onlara hatırlatılmış olunur. Vatandaş 10 dakikada demlenen çayı beğenir mi? Bu tartışılabilir. Ama bir yerden başlamak lazım. Çok sevdiğimiz adaçayı ve nanenin belli bir süreyi aştığında zararlı olduğunu insanlarımız yeni yeni öğreniyor.” diyor.

Adapazarı Kahveciler Odası Başkanı ve Türkiye Kahveciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Resul Karataş, sektörde 82 bin esnafın bulunduğunu, çay ocağı ve kahvehanelere günde 7 milyon insanın uğradığını kaydediyor. Çaydan daha iyi faydalanmak için yapılacak eğitim çalışmasına destek vereceklerini söyleyen Karataş, “Bilimsel çalışmanın sonuçlarını esnafımızla paylaşmak iyi bir şey. Çayda 10 dakikadan sonra değişik toksinler oluşuyorsa bunun doğrusunu yapmak lazım. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir eğitim yok. Bu ilk adım.” ifadelerini kullanıyor.

Yayınlama: 16.01.2013
Düzenleme: 17.01.2013 19:40
2.492
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.