“İpekYolu Çalıştayı” Sona Erdi

“İpekYolu Çalıştayı” Sona Erdi

Ayaş – Sapanca İpekyolu Turizm Koridorunda Yeni Fikirler, Turizmde Yeni Fırsatlar Çalıştayı Sona Erdi…

Dokuz İlçe

Sakarya, Bolu ve Ankara İllerinin; Sapanca, Geyve, Taraklı, Göynük, Mudurnu, Beypazarı, Nallıhan, Güdül ve Ayaş İlçelerini kapsayan güzergah, Ankara Kalkınma Ajansı ( ANKARA ) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ( MARKA ) işbirliği ile ‘Taksim İnternational Abant Palace Otel’ de 8-9 Aralık 2011 de düzenlenen Çalıştayda ‘Yeni Fikirler – Turizmde Yeni Fırsatlar’ sloganı ile masaya yatırıldı.

Araştırma Takvimi

Çalıştayı düzenleyen gurubun ortak açıklamasında çalıştayın amacının; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Türkiye Turizm Stratejisi 2023’ ve ‘Eylem Planı 2007-2013’ te yer alan ‘Belli bir güzergahın doğal ve kültürel dokusunun yenilenerek, belli temalara dayalı olarak turizm amacıyla geliştirilmesi’ stratejisi doğrultusunda belirlenen tematik turizm gelişim koridorundan İpekyolu Güzergahının geliştirilmesi olduğu açıklandı.

Geniş Katılım

İpekyolu Çalıştayında Sakarya Güzergahını; Sakarya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Recep Soytürk, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Keskin, Sapanca Kaymakamı Osman Sarı, Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Yazar Namık Cihan, Alifuatpaşa Belediyesi Görevlisi Mustafa Ekim, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman ve heyeti temsil etti.

Fikirler tartışıldı

Çalıştayın ilk günü yapılan tanışma toplantısında katılımcılar; çalıştaydan beklentilerini kapsayan kısa konuşmalar yaparak kendilerini tanıttı. Toplantı öncesi verilen yemekte ‘Nallıhan Halk Oyunları Ekibi’ yöre oyunlarından oluşan bir gösteri sundu.

İkinci gün  çalışmalar protokol konuşmaları ile başladı; Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç.Dr. Asım Balcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Yalova Valisi ve MARKA Yön. Kur. Başkanı Esengül Civelek yaptıkları kısa konuşmalarında çalıştay çalışmaları konusunda bilgiler vererek başarılar diledi.

Farklı ilçe temsilcilerinin bir araya gelmeleri ile oluşturulan ‘Koridor Bazında Gurup Çalışmaları’nda, her ilçe temsilcisi önerdiği fikirleri belirtti ve değerlendirmeler ile öncelik sıralamaları yapıldı. Çalıştay temsilcisi bu fikirleri genel koordinatöre iletti.

İlçeler bazında yapılan gurup çalışmalarında, İpekyolu Koridorundaki ilçeler hemen o an ürettikleri fikirlerini kayda alarak temsilciye iletti.

Geyve İlçe masasında üretilen ve kayda alınan, daha sonra da ilçe bazında değerlendirilecek fikirler şunlar oldu ve bu fikirlerin 3 tanesi genel uygulama listesine girdi:

Geyve İlçesi Stratejik Eylem Planı Fikirleri;

1.Tarihi Sanat Eserleri Envanteri ve Festivali Hazırlanması (İlçe merkezi ve Alifuatpaşa Beldesinde)

2.Şair Güvahi, Elvan Bey, Ali Fuat Paşa’nın tanıtım araştırmalarının yapılması (Üniversitede tez çalışmaları ile)

3.Yayla Turizmi ve Yamaç Paraşütü etkinlikleri (Kırca Yaylası, Esenköy yaylası, Sütalan Köyü, Koru köyü…)

4.Ali Fuat Paşanın tanıtımına ait etkinlikler (10 Ocak AFPş Haftası…)

((5.)) Tarihi Mekanların Müze kimliğine kavuşturulması-oluşturulması.

((6.)) Kültür – Sanat – Meyve Festivali düzenlenmesi.

7.Okulların İpekyolu gezileri düzenlenmesi.

((8.)) İlçe Kültür Turizm Koordinasyon Kurulu Oluşturulması.

9. İpekyolu Koridoru Fikrinin tanıtımının yapılması.

10. Sakarya Nehrinin turizm bağlamında değerlendirilmesi.

11. Alifuatpaşa ParlaTepesinin açık alan müzesi olarak değerlendirilmesi.

Gurup çalışmaların koordinatör tarafından değerlendirilmesinden sonra son konuşmalar yapıldı ve çalıştay bir sonraki uygulamada buluşulması dileğiyle kapandı.

 Namık Cihan. Geyvemedya.com

Yayınlama: 12.12.2011
Düzenleme: 18.01.2012 23:11
1.355
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.