At arabasından traktör pazarına…

At arabasından traktör pazarına…

At arabasından traktör pazarına…

TZDK’nın 1916 yılında at arabası üretmek için kurulan işletmeyi dönüştürmesiyle traktör piyasasında lider olan, ancak işletmelerin satılmasıyla bu özelliğini yitiren Sakarya, Türk Traktör’ün yatırımıyla yine öne çıkıyor.

Bizim Sakarya Gazetesinin haberine göre;

20110926141542_ANK390_1671633Türkiye Zirai Donatım Fabrikası ile traktör piyasasının merkezi haline gelen, ancak kurumun kapatılmasından sonra bu özelliğini yitiren Sakarya, Türk Traktör’ün yeni yatırımıyla sektörde yine ön plana çıkma ve yüzlerce kişiye istihdam sağlama fırsatını yakalıyor.
Koç Grubu’nun Türk Traktör Firması’nca yakında üretime geçirilecek tesiste, Ankara’daki ana tesise bağlı olarak traktör ve iş makineleri montajı yapılacak. Türk Traktör’ün 35 bin olan kapasitesi Adapazarı’nın montaj hattının desteği ile 50 bine yükselecek.

6 farklı tip traktör 
Türk Traktör motor ve aktarma organlarını ithal ederek New Holland ve Case markalarıyla 4 ana seride traktör üretiyor. 6 Farklı tip traktörü bütün olarak ithal ederek Türk pazarında satıyor.
Türk traktör pazarında payı yüzde 48.4 oranında.
Türk Traktör, traktör yanında değişik tarım ve iş makineleri de üretiyor ve ithal ediyor. İş makinelerinden yükleyiciler, ekskavatörler, tarım aletlerinden biçerdöver, ilaçlama ve ekim makineleri, balya makineleri Türk Traktör’ün uğraşı alanında.

At arabasından traktöre 
Adapazarı’nda 1916 yılında kurulan ve at arabası imal eden tesis daha sonra “Demir Tahta Fabrikası” olarak Kurtuluş Savaşı’nda orduya kağnı ve ulaşım araçları üretmişti. 1944 yılında Türkiye Zirai Donatım Kurumu Adapazarı Traktör Fabrikası ismini alan kurum; pulluk, tohum ekme makineleri gibi zirai aletleri ve traktör üretmeye başladı. 55 bin Ford marka traktör üretimini montaj ağırlıklı olarak gerçekleştirdi.

1978 yılından 1996 yılına kadar Steyr firması lisansı ile traktör üretti. Daha sonra Başak ismi altında yerli traktör üretimine başladı. Traktörlerde yüzde 65 yerlilik oranına ulaşıldı. 1998 yılında kapatıldı. Varlıkları Özelleştirme İdaresi’ne devredildi. Özelleştirmeden tesisleri alanlar başarılı olamadı. Aldıklarının bir bölümünü ve Başak markasını 2012 yılında 30 milyon TL’ye Sanko grubuna sattılar. Şimdilerde bu tesiste Sanko Grubu, iş makineleri ile Başak traktörlerini üretiyor

Yayınlama: 14.04.2014
Düzenleme: 14.04.2014 10:45
1.732
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.